Aiemmin lähetteen edellyttämän korona-vasta-ainetestin voi tehdä nyt kotona

Aiemmin lähetteen edellyttämän korona-vasta-ainetestin voi tehdä nyt kotona

TIEDOTE

23.8.2022

 

Aiemmin lähetteen edellyttämän korona-vasta-ainetestin voi tehdä nyt kotona – PRIMA Lab Covid-19-kotitestin myynti alkoi Suomessa elokuussa

PRIMA Lab Covid-19 -vasta-ainetesti on ensimmäinen kotitesti Suomessa, joka kertoo, onko henkilön elimistössä koronavirusinfektiota neutralisoivia vasta-aineita. Kyseisiä vasta-aineita on voinut muodostua elimistöön sairastetun koronataudin yhteydessä tai elimistö on voinut kehittää niitä koronarokotuksen takia. Aiemmin vastaavaan testiin on päässyt laboratoriolähetteellä.

Sveitsissä kehitettyä täsmätestiä on myyty viime vuonna Euroopassa 2,5 miljoonaa kappaletta. Co-Test Finland aloitti testin myymisen Suomessa elokuussa. Yhtiön mukaan testin valmistaja on varautunut mahdolliseen kysyntäpiikkiin sen mukaan, miten tauti- ja rokotustilanteet kehittyvät Euroopassa.

”Eri valmistajien koronarokotukset ovat osoittaneet vähintään 95 prosentin positiivisuusasteen 14 päivän kuluttua rokotussyklin päättymisestä. Vielä ei ole kuitenkaan selvää, kuinka kauan vasta-aineet säilyvät rokotuksen tai sairastetun taudin jälkeen. PRIMA Lab Covid-19 -vasta-ainetesti vastaa yksilölliseen tarpeeseen selvittää, onko elimistössä koronavirusta neutralisoivia vasta-aineita”, toteaa testiä Suomessa edustavan Co-Test Finlandin Sami Hirvonen. ´

”PRIMA Lab Covid-19 -vasta-ainetestin kohderyhmää ovat esimerkiksi aiemmin rokotetut henkilöt, jotka miettivät, onko uusi rokotus heidän kohdallaan ajankohtaista sekä jo aiemmin taudin sairastaneet henkilöt, jotka haluavat selvittää elimistön vasta-ainetilanteen”, sanoo Hirvonen.

Koronatilastot.fi-sivuston mukaan Suomessa elokuussa 2022 ensimmäisen koronarokotteiden ottaneita on 81,3 prosenttia, toisen rokotteen ottaneita 78,1 prosenttia ja kolmannen rokoteannoksen ottaneita 54,3 prosenttia.

 

Testitulos kymmenessä minuutissa

Ihmisen elimistö muodostaa koronarokotuksen tai sairastetun taudin yhteydessä vasta-aineita kaikkia viruksen proteiineja vastaan. Koronaviruksen vasta-aineita yleisesti mittaavia kotitestejä on jo olemassa, mutta PRIMA Lab Covid-19 -vasta-ainetesti perustuu SARS-CoV-2 piikkiproteiiniin sitoutuvien neutraloivien IgG vasta-aineiden havaitsemiseen verinäytteestä.

Testipakkaukseen kuuluu ohjeet ja tarvittavat välineet näytteenottoa ja itse testin tekemistä varten. Verinäyte otetaan sormenpäästä ja mittaustuloksen saa kymmenessä minuutissa. Maahantuojan verkkokaupassa PRIMA Lab Covid-19 -vasta-ainetestin hinta on 14,90 euroa.

Testejä myydään myös päivittäistavaraliikkeissä, esimerkiksi Prismoissa. CE-merkitty testi täyttää EU:n diagnostiikkadirektiivin ja terveydenhuollon laitteiden ISO-laatustandardin vaatimukset.

 

PRIMA Lab Covid-19 -vasta-ainetesti kertoo, onko elimistössä koronaa neutralisoivia vasta-aineita, mutta se ei kerro näiden muodostaman suojan vahvuutta. Koronavirustaudin toteamiseksi suositellaan PCR- tai antigeenitestiä.

 

Lisätietoja:

www.vastaainetesti.fi

Sami Hirvonen, Co-Test Finland Oy, puh. 040 842 7050sami.hirvonen@co-test.fi

 

 


Tillbaka till blogg